+31 (0)85 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Wat kun jij besparen met zonnepanelen?

Bereken hoeveel euro jij ieder jaar kunt besparen op je energierekening door gebruik te maken van zonnepanelen.

Info icon

Bereken je besparing binnen 60 seconden

btw-teruggave

Zonnepanelen en btw teruggave

Tot een paar jaar geleden kon je een subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen op je woning. Tegenwoordig is dit iets anders geregeld. Zo kun je, in plaats van een aankoopsubsidie, de btw over de aanschaf en installatie terugvragen. De Belastingdienst betaalt je dan de btw over je aangeschafte zonnepanelen terug. Zelfs als je gebruik maakt van de Duurzaamheidslening, heb je alsnog recht op de btw-teruggave.

Btw terugvragen aanschaf zonnepanelen als particulier

Iedere particulier betaalt bij een bepaalde aankoop hier btw over, de verkopende partij draagt hier dan weer belasting voor af aan de Belastingdienst. Normaal gesproken mag je als particuliere klant geen btw terugvragen over een product, maar voor de aanschaf van zonnepanelen is een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering is in het leven geroepen om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. 

Forfait zonnepanelen

Naast de btw over het aankoopbedrag van zonnepanelen betaal je ook belasting over de stroom die je in de toekomst gaat opwekken met je eigen zonne-installatie. Deze vorm van belasting heet forfait, dit is een eenmalig bedrag en afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken. Het forfaitbedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst. Per 1000 Wattpiek krijg je ongeveer €20 minder terug, dit bedrag is het forfaitbedrag.
 

Belangrijk is echter wel dat je de komende drie jaar geen zonnepanelen bij gaat leggen en/of wilt gaan ondernemen. Heb je al een onderneming of een onderneming in de afgelopen drie jaar gehad? Dan maakt je automatisch gebruik van de btw-teruggave. Wil je binnen drie jaar zonnepanelen bij leggen? Dan is het in sommige gevallen gunstiger om dan pas de btw terug te vragen.

 

Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting

Zodra je met je zonnepanelen energie levert aan het net, ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Een van de voordelen die je hierdoor krijgt, is een omzetgerelateerde vrijstelling van de omzetbelasting. Ook wel de OVOB of de nieuwe-KOR genoemd. Dit is ter vervanging van de kleine ondernemingsregeling, oftewel KOR. 

Dankzij de OVOB-regeling, is het mogelijk om vrijgesteld te worden van btw. Je omzet per jaar dient hiervoor excl. btw €20.000 of lager te zijn. Je mag dan geen btw meer aftrekken over de gemaakte kosten. Ook hoef je dan geen btw-aangifte meer te doen. Indien jij je aanmeldt voor deze regeling, doe je dit voor een periode van minimaal drie jaar of tot je de €20.000 omzet overschrijdt. 

Het fijne aan deze regeling is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen. Je hebt hiervoor wel een btw-identificatienummer van de Belastingdienst nodig. Zodra je dit nummer hebt, kun je de omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Vanaf het eerstvolgende kwartaal maak je dan gebruik van de regeling. Over de kwartalen dat je geen gebruik maakt van de regeling, dien je alsnog btw-aangifte te doen.

Waarom krijg ik het btw bedrag van mijn zonnepanelen terug?

Jouw zonnepanelen wekken energie op. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor je huishoudelijke apparatuur. De overtollige energie die je niet gebruikt of opslaat, kun je terugleveren aan het net. De Belastingdienst ziet je dan als ondernemer, waarmee jij je btw kunt terugvragen. Je “verkoopt” als ondernemer dan als het ware de opgewekte zonnestroom.

Dit wil zeggen dat je de btw van maar liefst 21% van je aankoopbedrag krijgt terugbetaald. Voor een gemiddelde installatie van 16 panelen bespaar je zo al snel tot €1.400,--.

Hoe kan ik de btw van mijn zonnepanelen terugvragen?

Goed nieuws! Als je zonnepanelen bij ESS Zonnepanelen aanschaft, kunnen wij de btw voor je terugvragen. Dit is mogelijk wanneer jij of je partner geen eigen onderneming hebben. Belangrijk is dat de naam van jou en/of je partner op het energiecontract staat. Voor een indaksysteem krijg je trouwens maar 1/3 van de btw terug.

Via dit schema kun je makkelijk uitvinden of we de btw voor je kunnen terugvorderen of niet.

Wil je de btw-teruggave door ons laten verzorgen? Dan ontvangen wij graag een kopie van de identiteitskaart of paspoort van degene wiens naam op de energierekening staat. Je bent zelf verantwoordelijk om dit te controleren.

Hebben wij een kopie van de identiteitskaart of paspoort ontvangen? Dan maken wij de teruggave van de btw volledig voor je in orde. Dit doen we samen met onze accountant van btwteruggaafzonnepanelen. Nadat je zonnepanelensysteem is opgeleverd, dienen wij de btw-teruggave bij hen in. 

Hebben zij nog vragen? Dan kan het zijn dat je hierover nog wordt benaderd. Enkele werkdagen na de oplevering ontvang je een e-mail met de bevestiging van de teruggave. Ook staan er in de mail inloggegevens voor een online portal. In de portal kun je de status van de uitbetaling vinden. Zo weet je precies wanneer je de uitbetaling kan verwachten. 

Wat dit kost? Niks! Dit hele proces valt onder onze service. Hier tellen wij geen extra kosten voor.

Wanneer krijg ik het btw bedrag van mijn zonnepanelen uitbetaald?

Je kunt de btw-aangifte doen na het kwartaal waarin de zonnepanelen geplaatst zijn.  Heb je bijvoorbeeld in het eerste kwartaal zonnepanelen gekocht? Dan is de eerste mogelijkheid om aangifte te doen in april. Heb je de zonnepanelen gekocht in het tweede kwartaal, dan is dus de eerste aangiftemogelijkheid in juli. Dit komt omdat ondernemers per kwartaal aangifte doen, de zogenaamde kwartaalaangifte. Ongeveer 3 tot 6 maanden na je aangifte staat het bedrag op je rekening.