+31 (0)85 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Wat kun jij besparen met zonnepanelen?

Bereken hoeveel euro jij ieder jaar kunt besparen op je energierekening door gebruik te maken van zonnepanelen.

Info icon

Bereken je besparing binnen 60 seconden

btw-teruggave

Zonnepanelen en btw teruggave

Tot een paar jaar geleden kon je een subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen op je woning. Tegenwoordig is dit iets anders geregeld. Zo kun je, in plaats van een aankoopsubsidie, de btw over de aanschaf en installatie terugvragen. De Belastingdienst betaalt je dan de btw over je aangeschafte zonnepanelen terug. Ook als je gebruik maakt van de Duurzaamheidslening, heb je recht op de btw-teruggave.

Btw terugvragen aanschaf zonnepanelen als particulier

Iedere particulier betaalt bij een bepaalde aankoop hier btw over, de verkopende partij draagt hier dan weer belasting voor af aan de Belastingdienst. Normaal gesproken mag je als particuliere klant geen btw terugvragen over een product, maar voor de aanschaf van zonnepanelen is een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering is in het leven geroepen om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. 

Kleineondernemingsregeling (KOR)

Het Europees Hof heeft bepaald dat het leveren van zonne-energie aan het stroomnet een economische activiteit is. Hierdoor heb je recht op een btw nummer waarmee je de btw kunt terugvragen over de aanschaf van je zonnepanelen. Na de aanschaf hoef je geen btw te betalen over de opbrengst van je zonnepanelen. Dit heeft te maken met de Kleineondernemingsregeling (KOR).

Als een onderneming minder dan €20.000,- excl. btw aan omzet heeft per jaar, dan mag deze onderneming gebruik maken van de KOR. Met zonnepanelen blijf je ruim onder die €20.000,- per jaar waardoor je wordt vrijgesteld van het doen van btw-aangifte over de opbrengst van je zonnepanelen vanaf het eerstvolgende kalenderjaar.

Welk bedrag krijg ik terug over mijn zonnepaneleninstallatie?

Naast de btw die je dus kunt terugvragen over de aankoop van je zonnepanelen, betaal je belasting over de stroom die je in de toekomst gaat opwekken met je eigen zonne-installatie. Deze vorm van belasting heet forfait. Het bedrag dat je dus uiteindelijk terugkrijgt van je zonnepaneleninstallatie is het totale btw-bedrag van je aankoopfactuur minus het forfait bedrag. Dit forfait bedrag bedraagt €20,- per 1000 Wp aan opwekvermogen. 

Opwekvermogen in Wattpiek                             Forfait
0-1000                                                                   €20,-
1001-2000                                                             €40,-    

2001-3000                                                             €60,-
3001-4000                                                             €80,-
4001-5000                                                             €100,-
etc.

Een voorbeeld:
Mocht je in totaal €800 btw hebben betaald over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen en hebben je zonnepanelen een totaal opwekvermogen van 2800 Wattpiek? Dan betaal je dus €60,- aan omzetbelasting (het forfait bedrag). In totaal krijg je dus €800 - €60 = €740 terug over je aankoop.  

Hoe regel ik de aanvraag van mijn btw-teruggave? 

Het regelen van je BTW-teruggave is eigenlijk heel makkelijk en verloopt via onze accountant (Nationale Belasting Adviseurs). Houdt de volgende gegevens en documenten bij de hand bij het invullen van de btw-teruggave: de factuur van ESS Zonnepanelen, je paspoort of identiteitsbewijs en je rekeningnummer. Let erop dat de btw-teruggave wordt aangevraagd op naam van dezelfde persoon als waar ook het energiecontract op staat. 

De btw-teruggave kun je hier zelf indienen.

Mocht het zelf niet lukken, dan helpen wij je met alle plezier. Echter dien je dit wel kenbaar bij ons te maken. Daarnaast hebben wij dan ook de volgende gegevens van je nodig: je voorletters + volledige achternaam, geboortedatum, BSN nummer en rekeningnummer. Wat dit kost? Niks! Dit hele proces valt onder onze service!

Wanneer krijg ik het btw bedrag van mijn zonnepanelen uitbetaald?

Je kunt de btw-aangifte doen na het kwartaal waarin de zonnepanelen geplaatst zijn. Heb je bijvoorbeeld in het eerste kwartaal zonnepanelen gekocht? Dan is de eerste mogelijkheid om aangifte te doen in april. Heb je de zonnepanelen gekocht in het tweede kwartaal, dan is dus de eerste aangiftemogelijkheid in juli. Dit komt omdat ondernemers per kwartaal aangifte doen, de zogenaamde kwartaalaangifte. Ongeveer 3 tot 6 maanden na je aangifte staat het bedrag op je rekening.