+31 (0)85 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Wat kun jij besparen met zonnepanelen?

Bereken hoeveel euro jij ieder jaar kunt besparen op je energierekening door gebruik te maken van zonnepanelen.

Info icon

Bereken je besparing binnen 60 seconden

Warmtepomp-systemen voor iedere situatie

Om het tapwater en eventueel de lucht in je woning te verwarmen, kun je gebruik maken van een warmtepomp. Hiervoor kan je gebruik maken van een gewone warmtepomp, maar ook door middel van een hybride warmtepomp. Beide warmtepompen hebben hetzelfde resultaat, maar werken net iets anders.

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp is een volledig elektrische manier om zowel lucht als tapwater te verwarmen. Een gedeelte van de warmtepomp wordt buiten geplaatst om lucht op te vangen. De opgevangen lucht komt in de warmtepomp langs een gesloten systeem met koudemiddel. Door dit koudemiddel kookt het in het systeem. De warmtepomp blijft zelfs werken tot -25 graden! Tijdens het koken komt er stoom en gasvorming vrij. De warmte die hierbij vrijkomt verwarmt het water. Dit warme water kun je afnemen als tapwater, maar ook gebruiken om je huis te verwarmen.

ESS Zonnepanelen maakt gebruik van de warmtepompen van NIBE.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt volledig elektrisch en ondersteunt je cv-ketel. Tot 40 graden houdt de hybride warmtepomp het water op een constante temperatuur. Is het water kouder geworden, dan springt de cv-ketel bij om het water te verwarmen.

ESS Zonnepanelen maakt gebruik van de hybride warmtepompen van ELGA.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Of een all-electric warmtepomp mogelijk is, hangt mede af van het bouwjaar van de woning.
Is het bouwjaar van je huis later dan 2010, oftewel nieuwbouw? Een all-electric warmtepomp is in dit geval meestal mogelijk, mits de volgende randvoorwaarden aanwezig zijn: 

 • Een goede isolatie van de woning (dak, wand en vloer)
 • Lage temperatuur radiatoren 
 • Vloerverwarming of wandverwarming.

Is het bouwjaar van je woning na 2000, maar is de woning goed geïsoleerd én is er een lage temperatuur afgiftesysteem aanwezig? Hier is ook een all-electric warmtepomp mogelijk.

Is het bouwjaar van je woning voor 2000? Dan is je woning niet direct geschikt voor een all-electric warmtepomp. Ga eerst goed isoleren, te denken aan dubbel glas of dak- en vloerisolatie. Een hybride warmtepomp kan hier een uitkomst bieden.

Blijkt uit bovenstaande dat je woning niet direct geschikt is voor een all-electric warmtepomp? Bekijk dan onze Elga hybride warmtepomp, hiermee bespaar je tot wel 50% op je gasverbruik. Of neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Is de investering in een warmtepomp voor mij haalbaar?

Wij van ESS Zonnepanelen helpen je natuurlijk van a t/m z bij het aanschaffen van een warmtepomp. Houd bij het aanschaffen van een all-electric warmtepomp rekening met de grootte van de warmtepomp. Deze bestaat uit een buiten- en een binnenunit. Ook is de afmeting van een warmtepomp behoorlijk groter dan een gasketel.

De aanschaf van een warmtepomp verdient zich echter vanzelf terug, in tegendeel tot een gasketel. De terugverdientijd van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar, waar een gasketel na ongeveer 12 jaar dient te worden vervangen. Een warmtepomp gaat dan nog makkelijk 10 jaar mee. Met voldoende zelf opgewekt vermogen van onze zonnepanelen, kun je je energieverbruik zo reduceren tot 0. 

Bij bestaande bouw dien je voor de aanschaf van een warmtepomp rekening te houden met een aantal zaken. Zo kan het zijn dat er eventuele wijzigingen in je meterkast nodig zijn. Ook kan het zijn dat er eventueel een afgiftesysteem voor lage temperaturen moet worden aangelegd.

Is de begroting voor een all-electric warmtepomp niet haalbaar? Bekijk dan bijvoorbeeld onze hybride warmtepomp van Elga.

Welke capaciteit heb ik voor een warmtepomp nodig?

De beste en tevens enige manier om de benodigde capaciteit te bepalen, is op basis van een transmissieberekening en op basis van het warmwaterverbruik. Hier helpt ESS Zonnepanelen je natuurlijk graag mee. Daarnaast zijn er een aantal vuistregels om op een eenvoudige wijze een redelijke indicatie van de benodigde capaciteit te bepalen. Dit kan op basis van gebouweigenschappen of op basis van jouw gasverbruik van de afgelopen jaren. Het voordeel van deze laatste methode is dat het gasverbruik van de afgelopen jaren hierdoor meteen inzichtelijk is en jij je toekomstige energieverbruik op basis hiervan kunt inschatten.

De vuistregel voor een all-electric toepassing is als volgt:

 • Vraag het gasjaarverbruik op: m3/jaar.
 • Vermenigvuldig het gasverbruik per jaar met 9,4
 • Deel de uitkomst door 3600

Hiermee heb je een redelijke benadering voor het vermogen van de warmtepomp welke voorziet in centrale verwarming en sanitaire behoeften.

Hoe zit het met warmwater comfort bij een warmtepomp?

Bij een all-electric warmtepomp is er altijd een boilervat voor warm tapwater nodig. De inhoud van dat boilervat is afhankelijk van:

 • Het aantal personen in het huishouden
 • De gemiddelde douchetijd en -capaciteit (l/min)
 • De dikte van de aanvoerleidingen voor het sanitair

ESS Zonnepanelen helpt je graag om je te voorzien in het juiste advies

Heb ik voldoende ruimte tot mijn beschikking voor een warmtepomp?

Denk er bij de aanschaf van de all-electric warmtepomp aan dat er voldoende ruimte is voor:

 • Een tapwater boilervat
 • Een boilervat voor ruimteverwarming (optioneel)
 • Een binnen- en buitenunit
 • Afstand tussen de binnen- en buitenunit (maximaal circa 30 meter afstand)
 • Voldoende vloercapaciteit/draagvermogen bij plaatsing op zolder