085 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Hoe werkt een airco

Met een airco is het mogelijk om de lucht in je woning zowel te verkoelen als te verwarmen. Tevens zuivert de airco de lucht in de ruimte en onttrekt het vocht uit de lucht. Er kan dus gezegd worden dat een airconditioning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. 

Ben je benieuwd hoe een airco werkt? De werking is vergelijkbaar met deze van je koelkast of diepvries. De warmte wordt onttrokken uit een ruimte en wordt afgevoerd naar buiten. De afgevoerde lucht wordt vervangen door de koele lucht die in de airco wordt aangemaakt. Bij het verwarmen van een ruimte werkt het precies andersom. De buitenunit stoot vervolgens de overtollige warmte of koelte uit in de buitenlucht. Huidige airconditioningsystemen kunnen ook wel warmtepompen genoemd worden.

De buitenunit van een airco is verantwoordelijk voor het aanmaken van gekoelde lucht die naar een bepaalde ruimte wordt gestuurd. Het koelvermogen van de airco of de buitenunit heeft ermee te maken hoeveel lucht de buitenunit kan koelen. Hoe meer lucht er gekoeld kan worden, hoe groter de ruimte kan zijn waarin de airco komt te hangen. De binnenunit van een airconditioning zorgt ervoor dat warme lucht van binnen wordt aangetrokken, en de koele lucht door de ruimte wordt bewogen. 

Dankzij een afstandsbediening kan je zelf de temperatuur die je in de ruimte wilt instellen. De airco kan verkoelen tot 18 graden en verwarmen tot 28 graden. Het is echter aan te raden om de temperatuur niet meer dan 6 graden te laten afwijken van de buitentemperatuur. 

Single split of multi split airco

Bij een single split airco spreken we over één binnen en één buitenunit die aan elkaar gekoppeld zijn, waarmee je één specifieke ruimte kunt koelen. Bij een multi split airco zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Zo kun je meerdere ruimtes in huis koelen. Je kan verder wel per ruimte beslissen of je de airco gaat gebruiken of niet. 

Voordelen van een airco

  • Met een airco kan je een ruimte redelijk snel verwarmen
  • Je verbruikt geen onnodige energie omdat je de airco alleen op het moment aan hoeft te zetten dat het echt warm moet zijn en jezelf in die ruimte bent
  • Met een airco kun je zowel koelen als verwarmen
  • Heb je vochtproblemen in huis? Dan kun je een airco ook gebruiken om de ventilatie te bevorderen en de luchtvochtigheid op peil te houden. 
  • Airco's zijn veel milieuvriendelijker geworden dan voorheen en gaan over het algemeen ruim 15 jaar mee. 

Afhankelijk van de grootte van de ruimte moet er gekeken worden naar de koelcapaciteit van de airco. 

ESS Zonnepanelen maakt gebruik van de airco’s van Haier. Haier is één van de grootste airconditioning leveranciers ter wereld. Deze airco's staan bekend om de zeer stille werking in alle standen. Op sommige modellen van Haier is WiFi-bediening optioneel waarmee je de airco met je telefoon kunt besturen. 

Vraag direct je offerte aan!