Zonnepanelen, wellicht heb je ze al op je dak liggen of ben je dit nog van plan. Veel mensen weten dat in een zonnepaneel, zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? We leggen het je graag uit aan de hand van een aantal veelgestelde vragen.

Hoe wekt een zonnepaneel stroom op?

Een zonnepaneel bestaat uit een heleboel componenten. Een van de belangrijkste hiervan zijn de zonnecellen (oftewel pv-cellen). Hierin wordt de opgevangen zonne-energie omgezet naar stroom. Deze pv-cellen zijn opgebouwd uit dunne laagjes silicium. Deze stof is essentieel bij het verkrijgen van elektriciteit. Wanneer de zon op deze laagjes schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de lagen silicium. Dit spanningsverschil zorgt uiteindelijk ervoor dat stroom wordt opgewekt.

Uit welke componenten bestaat een zonnepaneel?

Als we willen kijken naar de werking van zonnepanelen, moeten we ook kijken hoe een zonnepaneel in elkaar zit. Een zonnepaneel wordt door elke producent anders gefabriceerd, maar bestaat in de basis echter uit de volgende lagen:

  • De basiscomponent van elk zonnepaneel is silicium. Dit wordt op hoge temperatuur gewonnen uit zand.
  • De bovenkant van een zonnepaneel bestaat uit veiligheidsglas wat een anti-reflecterende en vuilafstotende functie heeft.
  • Boven en onder de zonnecellen zit een plastic laag. Dit zorgt ervoor dat de zonnecellen droog blijven.
  • Daarnaast zie je op iedere zonnecel altijd dunne, zilverkleurige lijntjes lopen, deze transporteren de gelijkstroom van de zonnecellen naar de rest van het systeem.
  • Dit alles wordt stevig bij elkaar gehouden door een aluminium of volledig zwart frame.

Hoe werkt zonne-energie?

Brengen we dit allemaal samen dan kunnen we kijken naar hoe een complete zonnepanelen-installatie werkt. Zodra de zon op het zonnepaneel schijnt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom. Om ervoor te zorgen dat gelijkstroom bruikbaar wordt, heb je een centrale hoofdomvormer of micro-omvormer nodig. De centrale hoofdomvormer of micro-omvormer vormt een tussenschakel tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet van je huis. Wanneer de centrale hoofdomvormer of micro-omvormer de gelijkstroom heeft omgezet in wisselstroom, kun jij het thuis gebruiken.

Wat gebeurt er met de stroom als ik meer opwek dan dat ik verbruik?

Indien je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, is er een mogelijkheid om deze energie terug te leveren aan je energieleverancier. Dit wordt verrekend op jouw jaarrekening. Dit proces wordt salderen genoemd. De tarieven hiervoor verschillen per leverancier. Dat is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Mocht het nou zo zijn dat je minder opbrengst hebt dan dat je verbruikt, is dat ook geen probleem. Het restant van wat je nodig hebt zal automatisch worden afgenomen van het energienet.

Mocht jij jouw systeem verder willen uitbreiden, dan is een accu vaak een goede investering. Deze zorgt ervoor dat extra stroom die is opgewekt bewaard kan worden voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het weer en je energieleverancier, en je bespaart in veel gevallen ook nog eens extra geld op het moment dat de afbouw van de salderingsregeling gaat beginnen.

Zonnepanelen in Nederland

Soms denken mensen dat zonnepanelen in Nederland niet goed hun werk zouden doen, maar dat is een fabel. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger naar mate het aantal zonuren stijgt, maar te veel warme dagen zorgen ervoor dat de omvormer op een gegeven moment afslaat. Juist de temperaturen en het zonnige, maar ook het bewolkte weer, zorgen er in Nederland voor dat je met gemiddeld zo’n 1500 zonuren per jaar volledig je eigen stroom zou kunnen opwekken.

Wanneer heb ik de zonnepanelen terugverdiend?

Per type zonnepaneel en individuele situatie verschilt het wanneer jij je zonnepanelen-installatie hebt terugverdiend. Een vuistregel blijkt echter toch rond de 5 tot 7 jaar te zijn, rekening houdende met de opbrengst van hedendaagse zonnepanelen. Mocht je willen weten wat de exacte terugverdientijd is in jouw situatie, één van onze adviseurs duurzame energie komt graag bij jou thuis om te berekenen wat jouw terugverdientijd is en om al je andere vragen over zonnepanelen en energiebesparende maatregelen te beantwoorden.