085 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Wat leveren zonnepanelen je nu daadwerkelijk op?

Jouw investering in zonnepanelen kan zeker op dit moment met de stijgende energieprijzen en met het oog op de toekomst een gunstig rendement opleveren. Wist jij bijvoorbeeld dat je al meteen vanaf het eerste moment dat jouw zonnepanelen gemonteerd zijn en de omvormer is aangesloten dat je gaat besparen op je energierekening? Hoe eerder jij jouw zonnepanelen aanschaft, hoe eerder jij gaat besparen op jouw energierekening en des te sneller heb jij je zonnepanelen terugverdiend. Een gemiddeld zonnepanelensysteem heb je op 6 tot 7 jaar terugverdiend! Als je dus uitgaat van een gemiddelde levensduur van 25 jaar, dan heb je nog zo’n 19 jaar gratis stroom, mits je in hetzelfde huis blijft wonen. Ook als je niet nog 25 jaar in hetzelfde huis wilt wonen zijn zonnepanelen een goed idee, want zonnepanelen op je dak verhogen namelijk ook de waarde en de snelheid van het verkopen van je huis.

Wattpiek en kilowattuur
Bij zonnepanelen wordt er vaak gesproken over Wattpiek (Wp). Dit is de term voor de maximale energie dat een zonnepaneel oplevert onder de beste omstandigheden. Zo kun jij nagaan hoeveel stroom jouw zonnepanelen-installatie onder de beste omstandigheden maximaal zou kunnen opleveren. Het uiterste vermogen van een zonnepaneel is handig als vergelijkingsmateriaal om verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Naast Wp zie je ook vaker de term kilowattuur (kWh). Deze term zal je ook tegenkomen op je energierekening, dit is de term die wordt gebruikt om jouw elektriciteitsverbruik te beschrijven. De elektrische apparaten in huis hebben ook een bepaald kWh dat ze ieder uur verbruiken als ze aanstaan of zelfs wanneer ze in het stopcontact zijn ingestoken. De prijs van kWh is opgebouwd uit de prijs van stroom, btw, heffingen van de overheid en netbeheerkosten. Deze prijs kan variëren per leverancier en contract.

Rendement zonnepanelen
Zo ligt het rendement van zonnepanelen ongeveer tussen de 15% en 22%, waarmee bedoeld wordt dat een zonnepaneel tussen de 15 en 22 procent van het beschikbare zonlicht kan omzetten in elektriciteit. De ideale condities voor het opwekken van je eigen energie doen zich in Nederland natuurlijk niet altijd voor.

Er zijn een aantal factoren die de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden, waardoor we rekenen met de gemiddelde correctiefactor van 0,85. Deze factoren hebben te maken met:

  • De ligging van je dak: een dak gericht op het zuiden vangt langer zon op de dag, dit zal je het meeste opleveren. Heb je geen dak op het zuiden, dan wordt de meeste opbrengst gevangen op daken die op het westen en oosten liggen.De hellingshoek van zonnepanelen: zonnepanelen worden idealiter in een hoek van 30 tot 40 graden gelegd. Uiteraard houden onze monteurs hier rekening mee.
  • Schaduw: een zonnepaneel die schaduw vangt, vermindert het rendement van dat zonnepaneel. Liggen je zonnepanelen serieel geschakeld, dan heeft deze schaduw effect op alle zonnepanelen. Met een micro-omvormer kan je dit probleem verhelpen.
  • Seizoenen: in de zomer zijn de dagen langer waardoor je zonnepanelen meer uur per dag energie opwekken.
  • Teruglopend vermogen van de zonnepanelen: het vermogen (wp) van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Over het algemeen worden zonnepanelen steeds beter en is de terugloop in vermogen vaak minimaal.

Een voorbeeld:
Stel je zonnepanelen hebben een vermogen van 350 Wp, dan levert één zonnepaneel per jaar 350 Wp x 0.85= 297,5 kWh op. Dit aantal kan je vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen dat je op je dak hebt liggen. Het aantal kWh kan je dan weer vermenigvuldigen met de gemiddelde energieprijs per kWh, waardoor je uitrekent hoeveel geld je ieder jaar bespaart. Liggen er bijvoorbeeld 12 zonnepanelen op je dag van 350 Wp, dan is de rekensom als volgt: 297,5 x 12= 3570 kWh, 3570 x €0,22 =€785,40 euro. Dit bedrag bespaar jij dus mooi op je energierekening per jaar! Per maand is de opbrengst dus ruim 65 euro.

Het ene zonnepaneel levert meer rendement op dan het andere, wat in een hoger piekvermogen zal resulteren. Zonnepanelen die een hoger rendement hebben, hebben ook minder oppervlakte nodig om aan hun vermogen te komen. Zonnepanelen met een kleiner oppervlak en een krachtiger rendement zijn vooral interessant wanneer jouw dak bijvoorbeeld relatief klein is, zo kan je ondanks de beperkte plek toch jouw gewenste vermogen genereren.

Geavanceerde software solarmonkey
Bij ESS Zonnepanelen werken we met geavanceerde software ontwikkeld door de TU Delft, genaamd Solarmonkey. Met behulp van Solarmonkey kunnen wij een nauwkeurige schatting maken van het aantal zonuren en bijvoorbeeld de schaduwval op jouw dak. Hierdoor kunnen wij berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om aan jouw energiebehoefte te kunnen voldoen. Daarnaast zijn wij een erkende Zonnegarant installateur, wat betekent dat jij je bij Zonnegarant kunt aansluiten voor een minimale opbrengstgarantie van 10 jaar.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek
Hopelijk ben je door dit artikel wijzer geworden over het rendement dat zonnepanelen jou (kunnen) opleveren en binnen hoeveel tijd jij jouw investering hebt terugverdiend. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan komen wij graag bij je langs voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek om de mogelijkheden te bespreken.