Het is jullie vast niet ontgaan, maar het aantal huishoudens met zonnepanelen op hun dak groeit snel. Op dit moment heeft meer dan één miljoen huishoudens al zonnepanelen op hun dak. De verwachting is dat het aantal huishoudens met zonnepanelen in de komende vijf jaar gaat verdubbelen. Dit roept de vraag op wat er gebeurt met al die zonnepanelen nadat ze hun levensduur hebben gehad.

Over de eerste miljoen huishoudens die van zonnepanelen zijn voorzien heeft Nederland zo’n dertig jaar gedaan, echter gaat het nu wel een stuk harder. De voorspelling is dat veel woningcorporaties voor hun huurders massaal in zonnepanelen gaan investeren. Dit zou betekenen dat over drie jaar het aantal sociale huurwoningen met zonnepanelen is verdubbeld naar 500.000. Mogelijk zet deze groei minder hard door als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd.

Afvalprobleem zal pas over 25 jaar ontstaan, maar we moeten er nu al mee bezig zijn

De groei in het aantal huishoudens met zonnepanelen betekent wel dat we al moeten denken aan het toekomstige afvalprobleem van zonnestroom. Dit probleem zal pas over 25 jaar ontstaan, maar het is goed om er nu al over na te denken. De huidige panelen zouden voor 90 procent gerecycled kunnen worden, echter is dit commercieel gezien nog niet interessant, omdat de afvalstroom te klein is en de gerecyclede materialen weinig opleveringen. Een oplossing zou dus kunnen zijn om een verplichte verwijderingsbijdrage per zonnepaneel in te voeren. Dit gaat om een redelijk klein bedrag, bijvoorbeeld zo’n 2 euro per zonnepaneel.

Verplicht voor importeurs om zich aan te sluiten bij Stichting OPEN

Stichting OPEN is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van elektrische producten. Sinds deze maand is het verplicht voor importeurs van zonnepanelen om zich bij deze stichting aan te sluiten. In Nederland zijn de importeurs op dit moment verantwoordelijk voor de recycling, maar omdat er nog maar weinig is geïnvesteerd in een recyclebaar systeem, is de spaarpot nog erg klein.

Het aansluiten bij een stichting waarbij aandacht voor de recycling van zonnepanelen is, is een stap in de goede richting. Wat je uiteindelijk zou willen is dat er ook tijdens de productiefase aandacht komt voor recycling. De hoofdbestanddelen van een zonnepaneel: glas, aluminium en silicium zijn over het algemeen goed te recyclen maar er is nog weinig aandacht voor de impact op het milieu bij de productie en de manier waarop de materialen te scheiden zijn van elkaar. Wel zijn er al plannen om binnen nu en een jaar een recyclingfabriek voor zonnepanelen in Nederland te bouwen.