085 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Dilemma: afschaffen btw op zonnepanelen leidt tot oneerlijke concurrentie

De Europese Unie is aan het kijken om haar lidstaten de mogelijkheid te geven om de btw op zonnepanelen te verlagen tot 0 procent. Nu leidt dit tot een discussie, want draagt het daadwerkelijk bij aan een snellere uitrol van zonne-energie?

Het antwoord hierop is nee. Een verlaging van het btw-tarief zal waarschijnlijk niet leiden tot extra investeringen in zonnepanelen. De Nederlandse overheid loopt aanzienlijke inkomsten mis, zoals het forfait, de belasting, maar ook de btw die bijvoorbeeld woningcorporaties, VvE’s, sportverenigingen en andere bedrijven wél betalen. Verschillende btw-tarieven die in de consumentenmarkt gehanteerd zullen worden zal juist leiden tot onrust en oneerlijke concurrentie.

Bijna alle pv-installateurs verkopen naast zonnepanelen ook andere energiebesparende maatregelen. Koopt een consument meerdere producten, wil de klant een zo duur mogelijke eindfactuur, omdat ze over de zonnepanelen toch geen btw hoeven te betalen. Hierdoor is het niet onmogelijk dat er een concurrentiestrijd losbarst en er gegoocheld wordt met de verkoopprijzen. Installateurs die wel de regels naleven zullen hierdoor een oneerlijke vorm van concurrentie ondervinden. Daarnaast schuilen er voor installateurs ook nog andere risico’s in een nultarief, zoals het onderscheid tussen een woning en niet-woning. In de praktijk is dit erg lastig te onderscheiden, denk bijvoorbeeld aan een garagebox of een woning die als kantoor wordt gebruikt en ga zo maar door. Hierdoor lopen de installatiebedrijven het risico op naheffingen, omdat er bij sommige panden wellicht geen btw is teruggevorderd waar dit in de praktijk wel had gemoeten. 

Voor de Nederlandse schatkist zouden de gevolgen hiervan ook groot zijn, zo maakt een eerste voorzichtige berekening bijvoorbeeld duidelijk dat de Nederlandse staat potentieel zo’n 1,5 miljard euro aan btw-inkomsten misloopt. Het grootste deel hiervan zou afkomstig zijn van woningcorporaties die nu geen btw-teruggave krijgen als zij zonnepanelen aanschaffen. Daarnaast zal ook het forfait voor een aanzienlijk bedrag zorgen wat er nu dus niet in de schatkist terecht komt. Het bedrag wat gemist zou gaan worden, kan veel beter ingezet worden vanuit de Overheid om Nederland gestructureerd te verduurzamen naar onze mening. 

(Bron: Solar Magazine, 2022)