085 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Tips om te besparen op je energierekening

Tips om te besparen op je energierekening

Nu de energieprijzen steeds weer blijven stijgen, hebben wij een aantal tips voor je waarmee je al gauw honderden euro’s per jaar kunt besparen op je energierekening. Mooi meegenomen toch?

Tip 1: Wek je eigen stroom op
Vroeger werd aanbevolen om energievretende apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser in de daluren te gebruiken zodat je profiteerde van het nachttarief. Tegenwoordig is het energienet voldoende verbeterd, zodat het geen zin meer heeft om je energieverbruik te spreiden in dag en nacht. Ga in plaats daarvan voor een andere energielevering zoals zonnepanelen. Op onze site vind je alle informatie hierover die je nodig hebt. Met zonnepanelen bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar. Lees hier alles over zonnepanelen of plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in.

Tip 2: Zet je verwarming lager
Vaak zijn de verwarmingskosten een grote factor op de energierekening. De verwarmingskosten zijn uiteraard afhankelijk van hoe hoog jij de thermostaat zet, zet daarom de verwarming een graadje lager en trek een dikkere trui aan. Werk je buitenshuis? Dan hoeft de verwarming overdag ook niet aan. Bij de vervanging van een cv-ketel is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Onderzoek heeft aangetoond dat een hybride installatie, dus de combinatie van twee verwarmingsbronnen, de meest kostenefficiënte stap is om te verduurzamen. Natuurlijk scheelt het dan ook als je zonnepanelen hebt en een deel van de warmtebron via de stroom van je zonnepanelen loopt. 

Tip 3: Wasmachine en droger
Door ervoor te zorgen dat je droger en wasmachine op de optimale manier gevuld zijn hoef je vanzelfsprekend minder vaak te wassen en te drogen. Ook helpt het als je de was op een hoog toerental laat centrifugeren, zo verdwijnt er meer vocht uit de was en hoeft de droger minder lang aan te staan. Wil je het helemaal milieuvriendelijk doen? Kies dan voor een ecologisch wasmiddel en hang je was te drogen aan het droogrek.

Tip 4: Energielabels apparaten
In maart 2021 zijn de regels voor het energielabel bij nieuwe apparaten veranderd. Zo kunnen we stellen dat bijvoorbeeld een koelkast met label A nu écht zuinig is. De A met plusjes kan je nog tot eind 2021 in de winkels vinden. Op het nieuwe energielabel zijn geen plusjes meer te vinden, deze nieuwe indeling moet meer duidelijkheid geven. De nieuwe schaal loopt van A t/m G, A zijn de apparaten die het meest zuinig zijn, G zijn de apparaten die het minst zuinig zijn. Zo kan het dus voorkomen dat een apparaat met een nieuwe energie-efficiëntieklasse B of C nog steeds een erg zuinig apparaat is. Let hier dus op bij de aanschaf van een nieuw apparaat. 

Tip 5: Sluipverbruik verminderen
De tv die op stand-by staat, de oplader die dag en nacht in het stopcontact blijft zitten en het tv-kastje dat altijd aan staat. Dit zijn allemaal voorbeelden van apparaten die langzaam maar toch constant energie verbruiken. Ook minder voor de hand liggende apparaten zoals de elektrische deurbel of het koffiezetapparaat verbruiken constant stroom. Zet de daarom uit als je ze niet nodig hebt.

ESS Zonnepanelen helpt je graag waar mogelijk. Neem bij vragen contact met ons op. 

(Bron: nu.nl, 2021)