+31 (0)85 800 02 36 Hofkamp 24, 6161DC, Geleen
Bereken je besparing

Wat kun jij besparen met zonnepanelen?

Bereken hoeveel euro jij ieder jaar kunt besparen op je energierekening door gebruik te maken van zonnepanelen.

Info icon

Bereken je besparing binnen 60 seconden

Zonnepanelen in de herfst en winter

Zonnepanelen werken op zonlicht, zodra dit licht de panelen raakt, wordt het omgezet in energie. Ook met lagere temperaturen zoals in de herfst of winter wordt er energie opgewekt met zonnepanelen. Bij zonnepanelen gaat het niet om warmte, maar om het licht dat erop schijnt. Wil je meer weten over het aanschaffen van zonnepanelen in de herfst en winter? Wij hebben een paar goede redenen om juist in de herfst of in de winter zonnepanelen aan te schaffen, namelijk:


In de winter zonnepanelen installeren betekent op tijd zijn voor de topmaanden

Schaf jij je zonnepanelen aan in de koudere maanden, ben je op tijd voor de topmaanden in de lente! In de maanden maart tot en met oktober wek jij ongeveer 70% op van de totale opbrengst per jaar, die andere 30% worden dus in de meenden november tot en met februari opgewekt. In de zomer kan een zonnepaneel een piek bereiken van zo'n 3000 - 3500 watt per uur, in de winter als de zon schijnt kan dit zomaar zo'n 400 watt per uur zijn. In de winter zijn de dagen kort en staat de aarde een stukje verder af van de zon. De zonnestralen moeten nu een langere weg afleggen en verliezen onderweg wat kracht. Maar ondanks dit nadeel wek je zeker nog stroom op, ook als het bewolkt is, beter dan helemaal geen opbrengst in de winter lijkt ons. Daarnaast kunnen zonnepanelen ook niet kapot vriezen in de winter. 

Koudere maanden en zonnig weer goed voor je zonnepanelen

Zonnepanelen werken juist erg efficiënt bij een lagere temperatuur, waardoor de koudere maanden indien ze zonnig zijn goed gaan met de opbrengst van je zonnepanelen in de winter. De opbrengst op een zonovergoten, maar wel een erg warme dag midden in de zomer kan lager zijn dan de opbrengst op een zonnige dag in bijvoorbeeld maart. De zonnecellen die in zonnepanelen zitten geleiden elektriciteit beter bij lagere temperaturen. In de zomer kan het juist voorkomen dat je boven de 25 graden Celsius een klein opbrengstverlies lijdt doordat het zonnepaneel te warm wordt.

We brengen meer tijd thuis door, waardoor we direct van de opbrengst kunnen genieten

In de herfst en winter zijn we meer binnenshuis te vinden, waardoor we gebruik maken van meer stroom en gas. Door je eigen energieproducent te zijn, hoef je minder stroom af te nemen van het energienet wat je uiteindelijk weer in je portemonnee gaat terugzien. Het beste moment om je eigen stroom te gebruiken, is wanneer de stroomproductie hoog is. Dus als we meer thuis zijn in de koudere maanden van het jaar, zet dan juist je wasmachine, droger of afwasmachine aan op het moment als buiten de zon schijnt of stel een programma in waardoor het apparaat overdag nog gaat draaien. 
 

Let wel op met sneeuw of bladeren op je zonnepanelen, het rendement kan dan iets omlaag gaan. Gelukkig sneeuwt het in Nederland niet al te vaak en zal dit je weinig problemen op gaan leveren voor je zonnepanelen. Vaak zijn de zonnepanelen in een bepaalde hoek geplaatst, waardoor bladeren, sneeuw en ijs er makkelijk af glijden. Als er een dik pak sneeuw op de zonnepanelen ligt, kan je dit er beter wel snel vanaf vegen met een zachte borstel.


Al met al genoeg redenen dus om ook in de herfst of de winter zonnepanelen aan te schaffen, zo ben jij straks helemaal klaar voor de topmaanden die gaan komen en begin je tegelijkertijd al meteen met het opwekken van je eigen stroom!

Mogen wij jou helpen om alvast in de koudere dagen je eigen stroom op te wekken, zodat je straks helemaal klaar bent voor de topmaanden in de lente? Vraag dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.